Biercursus Bier brouwen met bierproeverij (Dr.Ing. F.Meeus) ENGLISH

De cursus bierbrouwen met bierproeverij bestaat uit 3 lessen van telkens 2 uur gevolgd door een volledige brouwdag. Je leert de theoretische en praktische basis om zelf bier te brouwen en te proeven met verstand.
Legever is Dr.Ing. Ferdinand Meeus
Thema's die worden besproken tijdens cursus bierbrouwen
1° Grondstoffen: water, mout, hop, graden Plato, BRIX, extract, pH
2° Brouwproces : biochemie v/h bierbrouwen, vergistbare suikers, dextrine, peptiden, FAN, polyphenolen, stamwort
3° Gistingsprocess & bottelen, vorming alcohol, esters, diacetyl, werkelijke vergistinggraad, body, aroma
Open gisttank van Westvleteren Abt12 : "beste" bier van de wereld

De cursus bierbrouwen en bier proeven is een evenwichtsoefening tussen praktische voor iedereen verstaanbare brouw en bier wetmatigheden en grondige wetenschappelijk kennis . Met veel gezond verstand en praktijk ervaring.
De cursus bierbrouwen heeft als basis volgende standaardwerken over bierbrouwen :
-
"Abriss der Bierbrauerei (2004)", prof. Ludwig Narziss (TU Weihenstephan Uni-Munchen)
-
"Technologie Brauer und Malzer (1998)", prof. Kunze ( Brouwerij Uni-Berlijn)
-
"Brewing Science & Technology (2009)", prof. Briggs ( British Brewing School)
-
cursus Mouterij en Brouwerij Technologie (1984), prof. G. Baetslé
Na 3 lessen theorie volgt een volledige brouwdag waarbij de deelnemers met onze apparatuur een bier brouwen volgens eigen receptuur.
Tijdens elke les van de cursus bierbrouwen is er gelegenheid tot het proeven van verschillende bieren met aandacht voor smaakprofiel, aroma, volmondigheid en bitterheid.
Waar : Huis Brouwerij Delle te Holsbeek (5 km-Leuven)
Info en Inschrijving cursus bierbrouwen met bierproeverij : contact@belgium-beer.be
Wetenschappelijke artikels over bierbrouwen
Bierbrouwen, verleden-heden-toekomst . Prof. Freddy Delvaux
Optimale maischtemperatuur en vergistinggraad bier
Mout kwaliteit voor bierbrouwen
Extract efficientie , brouwzaalrendement bierbrouwen
Graden Plato, extract-densiteit tabel gekorrigeerd door Goldiner-Klemann
Waarom staat er schuim op bier ?
Het belang van beluchting bij High Gravity bier brouwen
Dry Hopping voor bier met extra aroma en flavour
Dry Hopping en bier aroma
|