Belgium Beer© 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

 

 

 

Biercursus Bier brouwen met bierproeverij   (Dr.Ing. F.Meeus)      ENGLISH

De cursus bierbrouwen met bierproeverij bestaat uit 3 lessen van telkens 2 uur gevolgd door een volledige brouwdag. Je leert de theoretische en praktische basis om zelf bier te brouwen en te proeven met verstand.

Legever is Dr.Ing. Ferdinand Meeus

Thema's die worden besproken tijdens cursus bierbrouwen

Grondstoffen: water, mout, hop, graden Plato, BRIX, extract, pH

2° Brouwproces : biochemie v/h bierbrouwen, vergistbare suikers, dextrine, peptiden, FAN, polyphenolen, stamwort

Gistingsprocess & bottelen, vorming alcohol, esters, diacetyl, werkelijke vergistinggraad, body, aroma

Open gisttank van Westvleteren Abt12 : "beste" bier van de wereld

 

De cursus bierbrouwen en bier proeven is een evenwichtsoefening tussen praktische voor iedereen verstaanbare brouw en bier wetmatigheden en grondige wetenschappelijk kennis . Met veel gezond verstand en praktijk ervaring.

De cursus bierbrouwen heeft als basis volgende standaardwerken over bierbrouwen :

  • "Abriss der Bierbrauerei (2004)", prof. Ludwig Narziss (TU Weihenstephan Uni-Munchen)
  • "Technologie Brauer und Malzer (1998)", prof. Kunze ( Brouwerij Uni-Berlijn)
  • "Brewing Science & Technology (2009)", prof. Briggs ( British Brewing School)
  • cursus Mouterij en Brouwerij Technologie (1984), prof. G. Baetslé

Na 3 lessen theorie volgt een volledige brouwdag waarbij de deelnemers met onze apparatuur een bier brouwen volgens eigen receptuur.

Tijdens elke les van de cursus bierbrouwen is er gelegenheid tot het proeven van verschillende bieren met aandacht voor smaakprofiel, aroma, volmondigheid en bitterheid.

Waar : Huis Brouwerij Delle te Holsbeek (5 km-Leuven)

Info en Inschrijving cursus bierbrouwen met bierproeverij : contact@belgium-beer.be

Wetenschappelijke artikels over bierbrouwen     

Bierbrouwen, verleden-heden-toekomst . Prof. Freddy Delvaux

Optimale maischtemperatuur en vergistinggraad bier

Mout kwaliteit voor bierbrouwen

Extract efficientie , brouwzaalrendement bierbrouwen

Graden Plato, extract-densiteit tabel gekorrigeerd door Goldiner-Klemann

Waarom staat er schuim op bier ?

Het belang van beluchting bij High Gravity bier brouwen

Dry Hopping voor bier met extra aroma en flavour

Dry Hopping en bier aroma

 

                                                                                                          

 

 

 

 

 


Biercursus    

Voor wie ?

Bierliefhebber

Hobby brouwer

 

Wat krijg ik ?

Cursus pakket

Bier proeven met verstand

Grondige bier kennis
 

 

                               Biercursus theorie en praktijk