Belgium Beer  2007 Privacy Policy Terms of Use

       

 

 


 

 

Werkelijke en schijnbare vergistinggraad   ( vb. uit Biercursus zelf bierbrouwen)                    

De werkelijke vergistinggraad van bier kan worden bepaald door het meten van begin en eind extract v/h wort en bier voor en na de gisting .

Werkelijke vergistinggraad =   (Begin extract - Eind extract) / Begin extract      

Het extract is de som van alle opgeloste stoffen aanwezig in het wort en in het bier.

Volgens prof. Narziss bevat een wort van een 100% gerst mout storting, na hop koken, de volgende typische samenstelling :

Fructose + glucose

 7-9 %                       

Vergistbaar                      
Sucrose                                                       2-4 % Vergistbaar
Maltose    43-47 % Vergistbaar
Maltotriose    11-13 % Vergistbaar
Dextrines    25-36 % Niet vergistbaar
Stikstofverbindingen (peptiden,FAN)     3-5 % Niet vergistbaar
Smaak-bitterstoffen-mineralen    < 1% Niet vergistbaar

Uit deze analyse blijkt dat het extract van een 100% gertsmout storting ongeveer 35-39 % niet vergistbare stoffen bevat zodat de maximale werkelijke vergistinggraad rond 61-65 % ligt.

Professionele brouwers, onder optimale omstandigheden, halen een werkelijke vergistinggraad van ca. 65-70%......hogere waardes enkel mogelijk door gebruik van extra toegevoegde suiker aan het stamwort.

Deze werkelijke vergistinggraad is veel lager dan op basis v/d gemeten einddensiteit (SG), waarmee men slechts een schijnbaar eindextract meet omdat het aanwezige alcohol de densiteit van water aanzienlijk heeft verlaagd.

Bij hoge gistingbieren met een % Alcohol van 8-9 % vol is  een gemeten SG van 1,015 gelijk met een werkelijk SG ( na alcohol correctie) van 1,035....

Bij benadering geldt de formule van Karl Balling :

                   Werkelijk vergistinggraad = 0,81 * Schijnbare vergistinggraad

Voor meer details over werkelijke en schijnbare vergistinggraad :

                                                                 contact@belgium-beer.be

Extra artikelen over bier brouwen :

Olijfolie als alternatief voor wort beluchting          

Gist en de smaak van bier

 

ENGLISH

                         Biercursus theorie en praktijk
             

-